Over ons

Passie voor groen levert totaalpakket

Boomkwekerij DE NEVE is een plantenkwekerij die zich heeft gespecialiseerd in het telen van een uniek assortiment sierheesters, klimplanten en jonge bomen in pot en vollegrond. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor zowat het complete gamma winterharde tuinplanten dat in Europa op de markt is. Door onze goede contacten met collega-telers zijn wij in staat op korte tijd uw compleet verlanglijstje te verzamelen.

Historiek
De kiem van het bedrijf werd gelegd door mijn grootvader, Arthur De Neve. Hij begon rond 1925 op een klein perceeltje grond met de teelt van nutsplanten voor de moestuin. Prei-, tomaten-, kool- maar ook tabaksplantjes vonden gezwind hun weg naar vele amateurs. Haast niemand had toen interesse in het aanleggen van een siertuin, alles moest “opbrengen”.

Dit veranderde kort na WOII en toen kwamen mijn vader, Noël en zijn broer, Albert, het bedrijf vervoegen. Fruitbomen, rozelaars, haagplanten en haagconiferen deden hun intrede op de kwekerij. Gestaag groeide de verscheidenheid geteelde planten en steeds nieuwe percelen werden gehuurd of aangekocht. Soortechtheid en kwaliteit voor een eerlijke prijs was steeds het motto van de twee broers.

Toen stichter Arthur in 1986 overleed, was het bedrijf in volle bloei. Noël had vier kinderen die al van jongsaf in contact werden gebracht met de stiel. Tijdens de schoolvakanties werd wat zakgeld verdiend met enten van rozen en fruitboompjes. Het bedrijf overnemen zag geen van hen toen zitten. Dit is wat er in me opkomt als ik terug denk aan toen:

Wij zagen ons pa altijd aan het werk. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat was hij in de weer. Zolang het licht was, verzorgde hij de planten buiten, na zonsondergang werden in de loods planten klaargemaakt voor verzending. Op zondag konden mensen hun bestellingen afhalen en werd de administratie gedaan. Ook in barre weersomstandigheden moest het werk, veelal handwerk, doorgaan. En dat schrok mij af: nooit zou ik zo’n harde job willen doen. Wel ging ik graag mee met mijn pa naar het veld, zelfs als heel jonge knaap. Waarschijnlijk werd toen, diep in mijn onderbewuste, de kiem gezaaid van wat vandaag mijn beroep is: boomkweker, net zoals mijn vader en grootvader. Van hen hadden wij beetje bij beetje een aantal kneepjes van het vak geleerd. “Ook al wordt niemand van jullie ooit mijn opvolger”, zei hij dikwijls, ik wil er toch voor zorgen dat jullie handen aan jullie lijf hebben. Dat zal later hoe dan ook belangrijk zijn.”

En hij kreeg gelijk. Na mij legerdienst ging ik drie dagen in de week in dienst bij een collega van mijn vader in Wetteren, het grootste boomkwekerijcentrum van België. Naast de traditionele manier van planten kweken beschikte het bedrijf toen over een afdeling containerteelt. Dit is het telen in potten (containers genoemd). Op een relatief kleine oppervlakte staan een massa planten naast elkaar. Daar leerde ik stekken en enten, ook van de moeilijkste gewassen.

Op dat moment moet mijn beeld van wat voor mij de ideale kwekerij zou kunnen worden, vorm hebben gekregen. Toen ik hiermee bij mijn vader kwam aandraven, reageerde hij niet negatief. Ik kreeg 200 m², tijd en middelen ter beschikking om te experimenteren met de nieuwe manier van telen. Tien jaar lang kon ik met vallen en opstaan alle mogelijke factoren die een succesvolle teelt beïnvloeden, leren beheersen. Substraat (potgrond), potten, watergift, bemesting,… evenveel productiemiddelen die per gewas moeten worden geoptimaliseerd. Soms ging het (compleet) fout, andere keren was het resultaat een mooie motivatie om door te zetten, en toen kwam de beslissende dag. Ik zou de grote stap naar een eigen bedrijf gaan zetten.

In 1996 kon ik een aanpalend perceel landbouwgrond van 10.500 m² aankopen en toen ging alles razendsnel. Het nieuwe bedrijf moest worden vormgegeven: folie leggen, betonpaden leggen, serres bouwen, beregening installeren, jong plantgoed aankopen, enz… Er was geen weg meer terug en er moest worden geproduceerd. Mijn zus Martine en schoonbroer Alain kwamen mijn bedrijf vervoegen om het vele werk aan te pakken en het eerste teeltseizoen tot een goed einde te brengen. En het lukte! Alles was nieuw, we gebruikten de nieuwste inzichten en de meest milieuvriendelijke productiemethodes, en daar kwam nogal wat volk naar kijken. Vakmensen en journalisten van heel Europa hoorden van ons bedrijf en kwamen zich informeren, veelal leerde ik ook van hen. Op die manier was de noodzakelijke naambekendheid al vlug een feit.

Vandaag beslaat ons bedrijf 15.400 m² productie oppervlakte voor containerplanten en 10.000 m² jong plantgoed en moederplanten. Er staan zo’n 900 verschillende gewassen naast mekaar te groeien. Een prachtig schouwspel en bron van voldoening. Deze enorme variatie heesters, klimplanten en bomen vinden hun weg naar professionele afnemers, maar ook naar de gewone man en de doorwinterde plantenliefhebber. Alledaagse soorten staan zij aan zij met heel zeldzame cultivars. Door onze goede contacten met kwekerijen over de ganse wereld komen jaarlijks zo’n 50 nieuwigheden op de kwekerij om te worden getest, vele andere worden vervangen door betere selecties. Wij zelf zijn ook actief op zoek naar rassen die minder gevoelig zijn voor de talrijke plagen waarvoor onze tuinplanten gevoelig kunnen zijn. Via Best-select, een samenwerkingsverband met een twintigtal Vlaams collega-boomtelers, komen regelmatig echte pareltjes op de markt. Meer info daarover vind je op www.best-select.be.

Wat de toekomst betreft, beschikken ook wij niet over een glazen bol. Gedreven doorgaan op de ingeslagen weg zal naar ons oordeel wellicht de meeste voldoening geven. Naar opvolging toe hoeven we ons momenteel nog geen zorgen te maken, daarvoor zijn de 3 kindjes nog veel te jong. Alhoewel, alle drie ‘helpen’ ze graag hun papa een handje, en na school en in de vakanties zal je hen zelden in huis vinden.  Eén ding kunnen we alvast nu reeds verklappen: we zullen ervoor zorgen dat ze handen aan hun lijf hebben, het zal ze later zeer goed van pas komen.

Heel veel tuinplezier toegewenst.

Hans, Marijke, Jolien, Stef, Fran en al onze medewerkers.