Het geslacht Acer, in het Nederlands noemen wij het esdoorn, omvat meer dan honderd soorten, waarvan een aantal gekenmerkt zijn door hun gestreepte bast: de slangenbast-esdoorns. Onze plant van de maand is daar één van. En een hele mooie!
Acer davidii is inheems in Centraal China waar temperaturen voorkomen die vergelijkbaar zijn met de onze. Hij houdt van ietwat zure en vochtige grond. Het is dus een goed idee het plantgat goed voor te bereiden met potgrond of zeer sterk verteerde humus. Een plaatsje in de zon of halfschaduw is prima.
Acer davidiiZonder het ingrijpen van de tuinier wordt het een grote meerstammige struik of kleine boom die uiteindelijk 6 tot 8 meter hoog wordt. Wilt u hem graag wat kleiner houden dan kunt u best in de maand maart enkele zware takken wegsnoeien terwijl u er op let toch de vorm van de plant te respecteren. Maak er dus geen “knotwilg” van, dit is voor deze esdoorn geen mooi uitzicht.
De elegante bladeren zijn donkergroen met roodachtige randen en steel. De jonge bladeren lopen mooi bronskleurig uit. In de herfst kleuren zij geel op voedselrijke gronden. Planten die wat “mager” zijn opgekweekt (op zandgrond bijvoorbeeld) zullen al vroeg in de herfst mooi oranjerode kleuren gaan vertonen.
De belangrijkste sierwaarde van Acer davidii ligt in de heel speciale bast. In de lengterichting van de takken en de stam verschijnen dunne witte lijntjes. Deze ontstaan tijdens het dikker worden van de takken: een witte waslaag gaat barstjes vertonen waar de takken het vlugst groeien. Het zijn dus zowat jaarringen maar dan in lengterichting. De jonge twijgen zijn rood.
De bloempjes staan in trosjes en zijn nogal onopvallend, klein, geel en van weinig sierwaarde. De vruchten noemt men samara’s, de “helikoptertjes” die door iedereen wel bekend zijn. Deze staan bijna horizontaal.
Wilt u genieten van het subtiele lijnenspel van zijn gestreepte bast, dan plant u deze bijzondere boom best zodanig dat je niet naar buiten hoeft om hem te bewonderen. Vlakbij een terras zal hij in de zomer ook het hardste zonlicht wegfilteren en voor wat lichte schaduw zorgen. Een aanrader dus!!!