Plant van de maand
Plant van de maand
Sarcococca ruscifolia chinensis
Nu december de eerste winterprik meebrengt, zijn we al vlug geneigd te denken dat de natuur volledig stil komt te staan. Niets is echter minder waar. Wanneer we eens aandachtig om ons heen kijken, zijn toch een heleboel planten zich mooi aan het maken om ons in deze donkere maanden te verrassen met hun bloei, blad, bessen, enz…. Een hiervan wil ik jullie vandaag voorstellen: De Sarcococca ruscifolia chinensis. Een hele mondvol voor zo’n klein plantje dat zeker heel wat troeven in huis heeft.
Nandina domestica
Nandina domestica ‘Firepower’ is een buitenbeentje in het tuinplantenassortiment met heel wat aangename kenmerken. Het is ontstaan in Nieuw-Zeeland. Nog veel te weinig gekend, maar dit komt nog wel.
Nandina domestica ‘Firepower’ is een heestertje dat door zijn beperkte afmetingen (tot 50 cm hoog en even breed) ideaal is om aan te planten in een kleine tuin of zelfs in bloembakken. Dit plantje is bovendien bladhoudend in de winter. De winterhardheid is goed.
Nandina domestica ‘Firepower’De bladeren zijn dubbel geveerd en in de zomer heldergroen met een rozig blosje aan de randen. Tegen de herfst ondergaat de plant een spectaculaire verandering: de blaadjes kleuren stilaan oranje naar rood waardoor zij plotseling gaat oplichten in de tuin. Omdat de bladeren ook ‘s winters aan de heester blijven, duurt dit vlammend effect tot in het voorjaar!!!
Bloemen of vruchten treffen we zelden aan, maar dit is geen echt gemis. Nandina domestica ‘Firepower’ staat het liefst in de volle zon in een bodem die veel turf bevat. De fijne worteltjes gaan in zware grond al gauw kapot. We moeten onze grond dus goed voorbereiden, net als voor Rhododendron en andere heidegrondplanten. Plant deze struikjes niet te diep, ze houden namelijk niet van natte voeten.
Goed nieuws voor zij die de snoeischaar niet durven hanteren: we kunnen deze plantjes volledig hun gang laten gaan, ze groeien heel langzaam zonder te gaan woekeren.
Camellia williamsii ‘Donation’
Het geslacht Camellia heeft met meer dan 20.000 (!) geselecteerde en benaamde cultivars een heel bijzonder plaatsje in het hart van menig tuinliefhebber. Het ziin echte pareltjes die in de donkere maanden hun rijke bloemenpracht aan ons tonen. De rest van het jaar zorgt hun fraaie blad voor een rustpunt in de tuin.
Vanaf najaar 2009 kunnen we jullie een zeer unieke collectie Camellia aanbieden waarvan vele zeer winterharde planten (tot – 20°C !!!!). Meer nieuws hierover volgt later, of stuur een mailtje indien je echt geïnteresseerd bent.
Een van deze vele cultivars is Camellia williamsii ‘Donation’, een verre afstammeling van twee Chinese soorten: C. japonica en C. saluenensis. Deze kruising dateert van 1941.
Het is een traaggroeiende struik met een maximale hoogte van twee meter. Het blad is dof olijfgroen en heeft geen speciale sierwaarde, behalve het feit dat het het ganse jaar door aan de plant blijft.
De bloemen zorgen wel voor spektakel. Ze zijn prachtig helderroze met een iets donkerder adering. Ze worden vrij groot (tot 8 cm diameter) en zijn halfgevuld, zodat de meeldraden zichtbaar zijn. Na de bloei van december tot februari blijven ze niet aan de plant hangen maar vallen netjes op de grond.
Camellia heeft de slechte reputatie nogal vorstgevoelig te zijn, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen we daar veel aan veranderen. Zorg voor een beschutte plaats uit de volle zon en uit de wind. Vooral oosten- en noordenwind zijn te vermijden. Plant ze dus in de luwte van een andere struik of boom. Is dit niet mogelijk dan kan je nog altijd een scherm optrekken dmv een rietmat of Erica-takken ( in de handel verkrijgbaar).
Qua grondsoort verkiezen onze Camellia’s een goed doorlatende, licht zure bodem met veel humus. Meng dus flink wat goed verteerde compost in het plantgat en hou de voet van de plant vooral ‘s winters beschermd met een flinke laag verteerde bladeren.
Snoeien is haast nooit nodig. Wil je toch knippen, doe dit dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, anders riskeer je het volgende seizoen geen bloemen te krijgen. Een zware snoei kan wel nodig zijn om een oude struik te verjongen. Dit kan best in april of mei.