Nu onze tuin zich in een diepe winterslaap bevindt en de zon soms nauwelijks krachtig genoeg is om de lange nachten te verdrijven zoeken we onze troost in de mooie schakeringen van de plantenwereld. En als een sneeuwtapijtje neerdaalt over het landschap komt plots een kleine boom schitterend tot leven: de papieresdoorn of Acer griseum.
De Acer griseum is een zeer opvallende verschijning in de tuin. Hoewel het een kleinblijvend boompje is heeft hij een aantal troeven die kunnen tellen. Eventjes voorstellen:
De papieresdoorn stamt uit een zeer divers geslacht dat wereldwijd zo’n 100 tot 150 soorten telt. Acer griseum groeit oorspronkelijk in China. Hij werd in 1901 in het westen ingevoerd door de bekende plantenjager Wilson.
Hij wordt meestal zo’n 5 à 10 m hoog, met een korte stam en meerdere stevige takken. De jonge twijgen zijn behaard, de blaadjes zijn driedelig en zeer donker groen. In de herfst verkleuren ze prachtig naar geel, oranje en rood. Eens het blad afgevallen is, toont hij zijn uitzonderlijk fraaie bast die chocoladebruin is en in rolletjes afschilfert.
De bloemen zijn onbeduidend en de vruchten zij de typische helikoptertjes van de esdoorn. Deze zijn echter bijna nooit kiemkrachtig.
Plant deze esdoorn op een iets beschaduwde plaats op een normale tuingrond. Snoeien is absoluut niet nodig maar kan eventueel in het vroege voorjaar gebeuren. Door het zeer lage kiemingspercentage en het moeilijke stekken van deze boom wordt hij niet zo vaak in de kwekerijen aangetroffen. Spijtig, want hij verdient zeker een plaatsje in elke tuin.
Een echte aanrader.