Toen ik, als beginnend boomkweker, in het Arboretum Waasland tussen een heleboel botanische zeldzaamheden enkele plantjes ontdekte met hangende, groengele bloemtrosjes was mijn interesse gewekt. Ik nam één van de kleine potjes en bekeek de ontluikende bloempjes langs alle kanten: ik was meteen verliefd, en wel op een chinese staartaar!
Chinese staartaar,of Stachyurus chinensis voor wie zich ook bij anderstalige plantenliefhebbers verstaanbaar wil maken, verdient ongetwijfeld een plaatsje in elke tuin. Door zijn compacte groeiwijze en het gemak waarmee hij bloeit, is het een zorgenvrij struikje waar zelfs iemand zonder groene vingers veel deugd aan beleefd.
Zoals veel schitterende tuinplanten is ook Stachyurus afkomstig uit Azië, waar de groeiomstandigheden heel gelijkend zijn aan onze streken. Men leest weleens dat ze niet volledig winterhard zouden zijn, maar de planten bij ons op de kwekerij hebben niks van schade geleden door de vrieskou van de recente winters.
Reeds vanaf oktober zijn de beginnende bloemtrosjes te zien: uit de bladoksels van oudere takken groeien ze in de loop van de winter uit tot hangende trosjes tot 10 cm lang. Elk trosje bestaat uit talrijke geelgroene bloempjes die zich in maart en april langzaam openen. Op zich geen spectaculair gebeuren, zul je zeggen, maar op dat moment is elk teken van een ontluikende lente echt welkom. En aangezien op dat moment nog geen blad aan de plant ontloken is, hebben de bloemen de aandacht voor zich alleen.
Geef de staartaar een plaatsje waar je hem vanuit je woonhuis gemakkelijk kan bewonderen of langs een pad of oprit waar je dagelijks langskomt. Achteraan in de tuin zal hij niet eens opvallen. Hoewel, in het najaar, wanneer de bladeren een heel spectrum warme herfstkleuren vertonen, werkt dit struikje toch weer in de kijker.
Geef ze een plaatsje in de volle zon af halfschaduw op een bodem die veel humus bevat en niet te droog is. Elke doorsnee tuingrond komt dus in aanmerking.
Zonder snoeien heeft Stachyurus zo’n 3 m² nodig om zich te ontplooien. Hij wordt dan manshoog en een beetje slungelig. Onmiddellijk na de bloei kan hij wel wat worden bijgesnoeid: neem dunne takjes weg en knip ook te dicht opeenstaande en kruisende takken wat bij zodat een luchtig geheel ontstaat. Een heel dratiche snoei geeft de plant een nieuwe start, wel ten koste van een jaartje bloei.
De bessen zijn ongeveer 7 mm diameter, eerst groen, later paarsbruin en verstoppen zich tussen het gebladerte. Ze verschijnen in mei en juni.
Andere soorten die we in kleine aantallen op ons bedrijf kweken zijn:
Stachyurus chinensis ‘Joy Forever’
Stachyurus praecox
Stachyurus praecox leucotrichus
Stachyurus praecox matsuzaki
Stachyurus salicifolius
Stachyurus yunnanensis